Odds

Om du är intresserad av att spela på odds men känner att du inte riktigt vet hur det fungerar eller vad det innebär har du hamnat helt rätt. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad odds är och hur de fungerar. Vi kommer också ge dig tips på saker som är bra att veta innan du sätter igång med betting.

Vad är ett odds?

Ett odds är ett tal som bestäms utifrån sannolikheten för att en händelse ska ske, ofta inom sportevenemang. Det finns dock även odds inom vissa underhållningsevenemang och politiska val. Ju större sannolikheten är för någonting att ske desto lägre är oddset. Därmed vinner du mindre om oddset är lågt eftersom chansen att vinna är större.

Det är bland annat statistik som ligger till grund för oddsen som sätts. Den analyseras ibland av spelbolagets egna oddssättare och ibland av en extern sådan. Odds handlar inte bara om vem som vinner en match utan du kan också hitta odds på hur många mål som görs i en match, vem som gör mål samt hur många utvisningar som kommer att ske.

Olika typer av odds

Det finns olika typer av odds, där decimalodds är den vanligaste typen på svenska spelbolag. Decimalodds brukar också bli kallade europeiska odds eftersom de är den vanligaste oddstypen i Europa. Enkelt förklarat kan ett odds vara 1.75 och det innebär att om du satsar 100 kronor och vinner får du 175 kronor i utbetalning. Alltså en vinst på 75 kronor.

En annan typ av odds är amerikanska odds, vilka också går under namnet moneyline. Dessa odds är antingen positiva eller negativa. Det finns också engelska odds, även kallade fraktionella odds. I vår text kommer vi dock inte gå in närmare på dessa två eftersom decimalodds är huvudalternativet som svenska spelare stöter på. På många bettingsidor kan du dessutom välja vilken typ av odds du vill se.

Tips innan du börjar betta på odds

Eftersom odds är baserade på sannolikhet brukar de inte skilja jättemycket mellan olika spelsidor, men små skillnader finns. Därför rekommenderar vi att du gör en oddsjämförelse innan du lägger en insats. Vissa spelsidor har bättre odds på vissa sporter och marknader så det är alltid klokt att jämföra. Även om det inte skiljer sig så mycket finns det några kronor du kan tjäna in genom att välja rätt spelsida.

Ett annat sätt att boosta möjligheterna på är genom att välja ett spelbolag där du kan få en oddsbonus. Bettingbonusar kan se ut på olika sätt. Du kan få gratisspel, riskfria spel eller en insättningsbonus. Innan du accepterar en oddsbonus är det dock viktigt att du läser igenom villkoren för den. Det kan finnas saker som omsättningskrav och begränsningar på vilka spel du kan spela på.

Betting är ett roligt nöje och för dig som svensk är det alltid bäst att välja en bettingsida med licens från Spelinspektionen. Där kan du känna dig säker och även få hjälp att spela ansvarsfullt om du behöver det.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*